«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Legea Antreprenorului Social - PL-x 361/2011 (proiect)

In urma procesului si activitatilor intreprinse de reprezentantii FDSC si ai celorlalte organizatii care ne-au sprijinit impotriva acestui proiect de lege, incepand cu data de 15 noiembrie 2011 proiectul de Lege a Antreprenorului Social este retras la comisia de fond din Camera Deputatilor.
Multumim tuturor organizatiilor si persoanelor care ne-au sprijinit in acest demers.

Proiectul de lege "Legea Antreprenorului Social" a fost initiat de dl. Deputat Iulian Iancu in decembrie 2010 si propune "un cadru juridic pentru desfasurarea activitatii antreprenorului social, in vederea crearii unui sector special al economiei - economia sociala - care sa se ocupe de grupurile sociale defavorizate si vulnerabile." (Expunere de motive initiator)

Consultand proiectul de lege, despre care Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a aflat abia in luna mai 2011 dupa ce fusese transmis catre Camera Deputatilor, echipa FDSC a realizat ca acest proiect de lege are un puternic efect negativ atat asupra dezvoltarii sectorului neguvernamental, cat mai ales asupra dezvoltarii sectorului economiei sociale, punand pe primul plan statul si companiile private ca antreprenori social. Mai multe detalii privind aspectele negative ale proiectului legislativ puteti afla in Scrisoarea de protest impotriva Legii Antreprenorului Social.

In urma dezbaterilor din Senat, care au precedat trimiterii catre Camera Deputatilor, in pofida numeroaselor avize negative, cum ar fi avizul negativ al Consiliului Legislativ al Parlamentului Romaniei si fara sustinerea Gurvernului Romaniei, propunerea legislativa a fost adoptata de catre Senat in forma accesibila aici si a ajuns spre vot final pe Ordinea de zi a Camerei Deputatilor in data de 26 septembrie 2011.

In cadrul Senatului, propunerea legislativa a primit urmatoarele avize:

  • Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati - aviz negativ in data de 22.03.2011;
  • Comisia pentru egalitate de sanse - aviz favorabil in data de 22.03.2011;
  • Comisia pentru Munca, Familie si Protectie Sociala - un raport de admitere si au avizat trimiterea proiectului legislativ catre Camera Deputatilor in data de 29.03.2011;
  • Comisia economica,industrii si servicii - aviz negativ in data de 05.04.2011.

In data de 17 mai 2011, Senatul a transmis catre Camera Deputatilor proiectul de Lege a Antreprenorului Social, urmand ca, doar de la acest moment, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile sa afle despre existenta unui astfel de proiect legislativ.
Avizele si documentele insotitoare ale acestei legi emise in parcursul legislativ in Senat le puteti consulta in aceasta sectiune.

In perioada imediat urmatoare, echipa FDSC a inceput o campanie de lupta impotriva legii, fiind sustinuta de aproximativ 85 de organizatii pana in luna iunie 2011.
Astfel, a fost publicata o scrisoare de sustinere, la care au aderat cele aproximativ 85 de organizatii mentionate mai sus, si au fost realizate comunicate si articole de presa. Detalii despre aceasta prima parte a campaniei puteti gasi pe site-ul www.stiriong.ro.

De asemenea, echipa FDSC a participat la intalniri cu deputati si la sedinte ale comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor in incercarea de a obtine sprijinul acestora pentru respingerea proiectului legislativ.

In perioada de vacanta parlamentara, FDSC a pregatit urmatorii pasi pentru continuarea campaniei care a reinceput odata cu prezentarea opiniei referitoare la acest proiect lege in cadrul Conferintei Nationale de Economie Sociala din data de 9 septembrie 2011. Unul dintre obiectivele acestei Conferinte a fost de a prezenta dimensiunea sectorului economiei sociale si a importantei pe care acest sector o are in prezent in cadrul economiei nationale, atat din punct de vedre al veniturilor realizate, cat si al numarului de locuri de munca create, informatii prezentate in detaliu in Atlasul de Economie Sociala.

Pasii urmatori au constat in reluarea intalnirilor cu diferiti deputati si a participarilor la sedintele comisiilor de specialitate din cadrul Camerei Deputatilor.

In dezbaterile din cadrul Comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor, proiectul de lege a primit atat avize negative, cat si avize favorabile, culminand cu propunerea spre vot final in Plenul Camerei Deputatilor in data de 26 septembrie 2011. Astfel, in cadrul sedintelor comisiilor proiectul de lege a primit urmatoarele avize:

  • Comisia pentru industrii si servicii -  aviz favorabil in data de 1 iunie 2011;
  • Comisia pentru buget, finante si banci - a aviz negativ in data de 8 iunie 2011;
  • Comisia juridica, de disciplina si imunitati - aviz negativ in 14 iunie 2011;
  • Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic - aviz favorabil in 14 iunie 2011;
  • Comisia pentru munca si protectie sociala - aviz negativ in 16 iunie 2011
  • Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare a avizat trimiterea proiectului legislativ catre plenul Camerei Deptutatilor in data de 06.09.2011

 Avizele si documentele insotitoare le puteti consulta in aceasta sectiune.

In acest moment, proiectul de lege se afla la pozitia 87 pe Ordinea de zi a Plenului Camerei Deputatilor. Mai multe detalii puteti gasi pe pagina Camerei Deputatilor - Ordine de zi sedinte plen.

In perioada septembrie - octombrie, FDSC a continuat campania de lupta impotriva Legii Antreprenorului Social si de constientizare a sectorului neguvernamental asupra efectelor negative pe care aceasta lege le poate avea. Astfel, in cadrul Dezbaterilor Regionale de Economie Sociala organizate in contextul ONGFest - Targul Economiei Sociale, in 9 orase mari din tara a fost prezentata pozitia FDSC referitoare la acest proiect de lege si a continuat strangerea de semnaturi si scrisori de respingere a Legii de la organizatiile participante la seminarii si targ.

In acest moment, demersul FDSC este sustinut de 139 de organizatii din toata tara, printre care se afla si casele de ajutor reciproc ale pensionarilor reprezentate de Federatia Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor Omenia si Uniunea Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania, organizatii care grupează peste 1,5 milioane de membri.

Va invitam sa va alaturati demersului FDSC impotriva acestui proiect de lege prin semnarea Scrisorii de respingere a Legii Antreprenorului Social. Va rugam sa ne trimiteti scrisorile semnate de catre organizatia dvs. prin posta la adresa Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, str. Orzari nr. 86 A, sector 2 Bucuresti sau scanate la adresa de email viorelia.avram@fdsc.ro.

Periodic, FDSC va va tine la curent cu demersurile efectuate si cu rezultatele avute in urma campaniei de respingere a Legii Antreprenorului Social.

Subcategorii

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile isi exprima dezacordul cu privire recenta lege care reglementeaza antreprenoriatul social, adoptata de catre Senat in urma cu o saptamana. Prin acest proiect de lege, senatorul PSD Iulian Iancu propune o definitie 'originala' a antreprenorului social contrar care oricaror practici si reglementari europene include statul si companiile multinationale.

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile