«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Sa invatam despre economia sociala in SUEDIA - Bune practici de intreprinderi sociale si cooperative (partea I)

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2015-07-13






Continuam seria publicarii de bune practici din cadrul proiectului "New Crops - Antreprenoriat social pentru crearea de noi oportunitati pentru persoanele excluse social din zonele rurale", finantat prin programul Erasmus+, cu 2 bune practici culese de partenerii nostri din Suedia. Fiecare exemplu este descris astfel incat sa puteti afla in linii mari modelul de afacere al respectivei intreprinderi.

Gradinile din Hellidens (Helliden Trädgårdar - Suedia)Start-up intreprindere sociala activa in gradinarit

Strategia de lucru a intreprinderii este gradinarit și munca de conservare a naturii utilizate ca mijloace pentru diverse programe sociale cum ar fi: gradina școlii, program de reabilitare și de masuri active pentru ocupare.

Constituita in 2014 intr-o zona in care se gasesc un castel, o casa de batrani, o universitate populara și o gradinita – intre ele fiind amplasata o veche gradina englezeasca, Asociatia si-a propus sa restaureze gradina și sa dezvolte noi activitati pe teritoriul sau: un cadru natural incantator – o destinatie atractiva, un loc in care oamenii sa vina pentru a se intalni, a cultiva, a se bucura, lucra.

Intreprinderea va controbui la crearea unei legaturi intre oras si satele din jur, o legatura intre trecut si viitor, intre varstnici si copii care vor putea experimenta si invata din contactul natural cu animalele, recoltele si activitatile de la ferma. Pe de alta parte se va oferi ocazia persoanelor fara loc de munca, cu handicap sau suferinte fizice de termen lung, sa aiba activitati de gradinarit – gradina va fi o platforma de invatare direct prin experienta.

Persoanele care nu isi gasesc in prezent un loc pe piata muncii vor putea cultiva si vinde produse agricole pe piata locala. Copii de la scoala primara vor fi de asemenea implicati in activitatile de la ferma – vor vedea cum este sa mananci ceea ce produci chiar tu. Scoala si casa de batrani vor fi aprovizionate cu legume, fructe si fructe de padure produse natural

Principalii suporteri sunt administratia locala, universitatea populara si cateva ONGuri din domeniul social. Asociatia lucreaza in mod special cu voluntari si are 2 angajati.

Finantare:

  • Grant de la Autoritatea Nationala de Sanatate - 8.000 Euro
  • Autoritatea locala - 25.000 Euro/an
  • Serviciul de ocupare - 25.000 Euro/an
  • Academia regala de agricultura si silvicultura - 2000 Euro (grant).
  • Finantare pe baza de proiect de la Regiunea Västra Götaland - 20.000 Euro

Puteti citi documentul complet de buna practica la acest link.

 

Cooperativa  Götene Suedia – Turism rural si ferma sociala 

Un tip nou de intreprindere sociala de integrare in munca sprijinit de municipalitatile din Suedia

Cooperativa ofera locuri de munca pe termen limitat unor persoane excluse mult timp de pe piata conventionala a muncii - acestea se formeaza la locul de munca si sunt ajutate sa isi gaseasca ulterior un loc de munca. 

Principalele domenii de activitate ale cooperativei sunt: gestiunea unei pensiuni (Bed & breakfast) si agricultura ecologica. Fiecare lucrator este sprijinit de un tutore care ii face planul de insertie socio-profesionala si se asigura ca acesta se integreaza bine si realizeaza planul propus. De asemenea in cadrul cooperativei se recicleaza si /sau reconditioneaza tot felul de bunuri donate sau colectate.

Partenerii strategici ai Cooperativei sunt furnizorii de servicii sociale, asigurarile sociale si serviciile de ocupare din zona. 

Consituita in 2010, cooperativa a avut in 2013 13 angajati, 5 voluntari si 30 de membri.

O destinatie Booking.com - Nils Tolsgårdens Bed & Breakfast

Una din principalele activitati ale cooperativei sociale este pensiunea Nils Tolsgårdens B&B care ofera utilizarea gratuita a bicicletelor, un mic dejun ecologic, precum si o gradina cu facilitati de gratar. Cazarea se poate face in casute si camere prevazute cu ceainic electric si cuptor cu microunde. Facilitatile de baie sunt comune.

Oaspetii se pot relaxa in gradina din jur, precum si in drumetii in zona invecinata. Parcul de distractii Skara Sommarland este la 20 minute de mers cu masina de proprietate. Pensiunea este una din cele 3 posibilitati de cazare oferite in micuta localitate Gotene.

Puteti citi documentul complet de buna practica la acest link.

 

Primele bune practici publicate in cadrul acestui proiect (7 organizatii din Italia) sunt disponibile aici si aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile