«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Legea economiei sociale (actualizare)

Postata in: Noutati legislative
Data: 2013-11-19Proiectul de Lege a Economiei Sociale inca nu a primit toate avizele necesare pentru a fi transmis Guvernului.

Intr-un articol anterior, va anuntam ca proiectul de Lege a Economiei Sociale se va afla pe agenda sedintei de Guvern din data de 13 noiembrie 2013 (detalii aici).

In urma demersurilor facute, Institutul de Economie Sociala a primit, insa, noi informatii de la Ministerul Muncii privind acest proiect legislativ.

Astfel, in acest moment, proiectul de lege se afla inca la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale unde asteapta avizele formale finale de la Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei, urmand ca, dupa ce primeste aceste avize, proiectul de lege sa intre in discutie in sedinta de Guvern.

Din pacate, in pofida demersurile ONG-urilor din toamna anului trecut, prin care am transmis propuneri de modificare a proiectului de lege dupa reglementarile UE si experienta altor tari membre, proiectul de Lege a Economiei Sociale a fost transmis spre avizare Ministerelor si institutiilor co-interesate intr-o forma care denatureaza conceptul de economie sociala si aduce mari deservicii entitatilor care fac parte din acest sector (detalii in articolul Legea Economiei Sociale in dezbatere in sedinta de Guvern)

In acest contex, Institutul de Economie Sociala impreuna cu Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor, Federatia Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor Omenia, Federatia Caselor de Ajutor Reciproc FEDCAR, Reteaua Intreprinderilor de Insertie din Romania RISE, NESsT Romania si Fundatia Alaturi de Voi Romania au facut apel atat la Ministerul Muncii si la Ministerul Justitiei, cat si direct dl. Prim-Ministru pentru reintroducerea a doua prevederi cheie in textul legii.

Cele doua prevederi fac referire la caracterul non-profit al actorilor economiei sociale si la recunoasterea explicita a entitatilor acestui sector in cadrul legii (cooperative, case de ajutor reciproc, asociatii si fundatii), aspecte care existau in varianta de text supusa dezbaterii publice in septembrie 2012.

Concret, solicitarile organizatiilor vizeaza:

  1. Reintroducerea alineatului 2 a articolului 2 asa cum era prevazut in versiunea publicata de MMFPSPV in septembrie 2012, respectiv:

    Art.2, (2) Economia sociala are la baza initiativa privata, voluntara si solidara, cu un grad ridicat de autonomie si responsabilitate, precum si distribuirea limitata a profitului catre membrii asociati.
     
  2. Mentinerea articolului 8 prevazut in versiunea publicata de MMFPSPV in septembrie 2012, cu reformularile propuse de catre organizatiile economiei sociale, respectiv: 

    Art 8 reformulat:

(Alin 1) Pot fi intreprinderi sociale urmatoarele categorii de persoane juridice, inclusiv unitatile protejate infiintate de acestea:
a)societatile cooperative; 
b)cooperativele agricole; 
c)cooperativele de credit; 
d)asociatiile, fundatiile; 
e)casele de ajutor reciproc ale salariatilor; 
f)casele de ajutor reciproc ale pensionarilor; 
g)orice alte categorii de persoane juridice care respecta cumulativ principiile economiei sociale (art.3) si indeplinesc cumulativ obiectivele economiei sociale si conditiile expuse.

(Alin 2) Pot fi de asemenea intreprinderi sociale federatiile si uniunile persoanelor juridice mentionate in Alin. 1.

Solicitarea organizatiilor semnatare se bazeaza pe practica europeana in domeniu, asa cum se regaseste ea in doua Rezolutii ale Parlamentului European - cea referitoare la economia sociala din 2009 si cea referitoare la antreprenoriatul social din 2012 si in legile cadru care au fost promovate pana acum in statele membre (Spania, Portugalia si Franta - proiect de lege) si regiunea autonoma Valonia-Belgia. 

Puteti consulta la aceasta pagina Scrisoarea transmisa insitutiilor mentionate mai sus si extrasele relevante din aceste reglementari .

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile