«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

2013 - un an pentru diversificarea subiectelor abordate de IES

Postata in: Stiri IES
Data: 2013-12-20



Acest articol face parte din retrospectiva activitatii Institutului de Economie Sociala din anul 2013 si prezinta principalele subiecte noi  abordate in acest an

In 2013, IES a abordat si a diversificat temele de interes ce privesc domeniul economiei sociale, aducand in atentia publicului subiecte cum ar fi: intreprinderile detinute de salariati, rolul cultelor si organizatiilor religioase in economia sociala, asociatiile de proprietari si diversificarea surselor de finantare pentru intreprinderile sociale.

Municipiul Bucuresti

Un interes special a fost acordat si Municipiului Bucuresti, dezbaterea regionala O regiune, o capitala, un oras cu o economie sociala si solidara - Forumul deschis al economiei sociale din regiunea Bucuresti-Ilfov oferind o analiza a unora dintre principalele probleme cu care se confrunta capitala.
Continuarea forumului a constituit-o sprijinirea evenimentului Rahova Delivery, in cadrul caruia Ancuta Vamesu a sustinut seminarul De ce sa faci o intreprindere sociala si sa nu lucrezi la negru?

Intreprinderi detinute de salariati

In contextul crizei economice si al procesului indelungat de privatizare a marilor intreprinderi romanesti,  transferul proprietatii asupra intreprinderii catre salariati poate fi una dintre modalitatile de salvare atat a intreprinderilor, cat mai ales a locurilor de munca pe care acestea le ofera. In articolele din 22 ianuarie  si din 14 martie puteti afla mai multe informatii despre acet tip de intreprindere. 

Rolul organizatiilor religioase si al cultelor in economia sociala

Subiectul cultelor si al organizatiilor religioase si rolul acestora in economia sociala din Romania reprezinta o noutate in Romania, fiind abordat de Institutul de Economie Sociala pentru realizarea rapoartelor de cercetare din cadrul proiectului PROMETEUS.
Articolul privind invatatura social-catolica si interviul cu dna. Doina Crangasu privind Pachetul de Investitii Sociale, surpind  cateva dintre aspectele implicarii acestor organizatii in dezvoltarea societatii. 

Raportul de cercetare Organizatiile cu profil religios angajate in economia sociala in Romania realizat de dna. Iuliana Conovici contine cele mai importante informatii privind contributia organizatiilor de profil la desvoltarea sectorului economiei sociale.

Asociatiile de proprietari

Sunt sau nu sunt asociatiile de proprietari parte a economiei sociale? Aceasta este intrebarea careia specialistii IES au incercat sa ii gaseasca un raspuns, fara a ajunge insa la o concluzie finala.
Ancuta Vamesu a prezentat acest subiect pe larg in articolul Asociatiile de proprietari - actori ai economiei sociale, continuand un subiect deschis de Ruxandra Palade privind cooperativele de locuinte aparut in 2012.

Diversificarea surselor de finantare

Microfinantarea si crowdfunding-ul sunt doua dintre subiectele legate de diversificarea surselor de finantare pentru intreprinderile sociale abordate de IES.

Microfinantarea, una dintre principalele forme de sustinere a intreprinderilor sociale si al incluziunii financiare, este un subiect abordat de IES in articolele privind programele Progress si Jasmine, continuand subiectul rolului economiei sociale in incluziunea financiara si al actorilor implicati, subiect dezvoltat in anii anteriori si in raportul de cercetare Organizatiile de ajutor reciproc realizat de dna prof. Mihaela Lambru.

Atragerea de investitori prin metoda crowdfunding-ului a fost abortata de catre IES in articolul Crowdfunding: Cum sa strangi bani de la oameni care cred in proiectul tau, aducand in atentie si interesul Comisiei Europene pentru acest domeniu prin punerea in consultare a documentului Crowdfunding-ul in UE - Valoarea adaugata a potentialelor actiuni UE

In 2014, Institutul de Economie Sociala isi va dezvolta parteneriatele si proiectele privind diversificarea surselor de finantare pentru intreprinderile sociale, avand in vedere atat sustinerea organizatiilor de tip Case de ajutor Reciproc si promovarea programelor europene destinate microfinantarii, cat si conceptului de social crowdfunding  in Romania, devenind unul dintre partenerii si suporterii platformei potsieu.ro, ce vizeaza sprijinirea antreprenorilor sociali.

(Sursa foto: aici si aici)

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile